Храм Св. Атанасий е един от символите на Варна. Надали има

...
Храм Св. Атанасий е един от символите на Варна. Надали има
Коментари Харесай

Вижте къде се е намирала най-величествената чешма в Стара Варна

Храм " Св. Атанасий " е един от знаците на Варна. Надали има човек, който да не го е посещавал - обичана черква за младоженците. Надали има и варненец, който да не е посещавал Римските терми. Но малко на брой са тези, които знаят, че край тези старини в морския град е имало една величествена чешма.

Това е Богдановата чешма, за която ще ви разкажем през днешния ден в непрекъснатата графа на Varna24.bg - " Преди и в този момент ".

Построена в края на 1646 година със спомоществователството на княза на Молдова (наричана от старите българи Богданска земя, за това и чешмата се е казвала Богданова). На път за Константинопол (Цариград) минавайки през Варна Василий Лупул дарил сума за постояването на чешмата.

Намирала се е на площадче (Богданско или Муса мегдан) сред днешните улици " Граф Игнатиев ", " Цар Иван Шишман " и " Княз Дондуков " (долната фотография от нашия колаж) – в непосредствена непосредственост до църквата " Св. Атанасий “.

От Богдановата чешма времето не е оставило доста: единствено историческите извори и съхранените върху камък надписи, които са я украсявали.

Тя е имала и огромен купол, който е красял чешмата епохи наред. Разрушена е през 1914 година.

На един от камъните на чешмата, който се пази и до през днешния ден във Варна, е изсечено с църковно-византийски букви, посланието:  " С благодатта и милостта на висшето божество, аз, Василий, стопанин на цяла Молдовлахия, помолен от доста поданици на Варна, заради липса на вода, която ги изтезава, и от благосклонност към християните дадох 100 турски лири, с цел да се направи това положително дело и да се отличава от светилищата на преславна Варна. Това го направих, както те желаеха освен с мои разходи, само че и с иноверни. Всичко, както се е почнало, по този начин се е и свършило. Вие, които пиете, споменете и Бога и помолете помилван на нашите грехове. Година на Спасителя 1646, ноември 5. ".

С измененията в градската среда, след началото на 20-и век, когато в новите къщи стартира да има и независимо водоподаване, изчезват и потребностите от градски чешми. Така е отстранена и красивата Богданова чешма.

Вижте " Преди и в този момент " от предния път ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР